Helsinki

Szeptember 3-án, 3 napos késéssel az eredeti terv szerint megérkeztünk az Ezer tó országába.

A kalandot egy kiados reggelivel, meg egy gumidefekttel kezdtük a finn fővárosban. Javitás közben felvilágositottak arrol, hogy ahova mi megyünk ott már havazott nemrégiben. Ezek után elindultunk városlátogatóba.

Helsinki nem nagy város, az épületek egyszerüek. Állitolag Helsinkit az oroszok épitették pár száz évvel ezelött. Bizonyos szimbolumok még ma is felismerhetőek az épületeken.

A központba rengeteg macival találkoztunk, pontosabban 142-vel. A macik az ENSZ tagállamait képviselik.



Az ENSZ ötlete ez. Üzenete a különböző államok közötti egyetértés javitása.

És itt találkoztunk Almási Rékával. Ő és családja fogadott be minket éjszakára a finn fővárosban. Ő volt az idegenvezetőnk is egyben azon a nap, elvitt többek között a mókusok szigetére. Fantasztikus élményben volt részünk, mókust etettünk és simogattunk.



Otthon megismerkedtünk Marcellel, Réka férjével és a gyerekekkel Ábellel(6) illetve Vilivel(4).



A napot egy szaunával fejeztük be.


Rengeteg új dologban volt részünk a megérkezésünk napján Helsinkiben. Hatalmas köszönet ezért Rékának és családjának.


Egy hétvége a Vormö szigeten a Lengyel-Almási családdal

Réka, Marcell és a gyerekek kikapcsolodni mentek azon a hétvégén, mikor ott voltunk, a Vormö szigetére és meghivtak minket is. Örömmel tettünk eleget a meghivásnak, jólesett lazitani egy kicsit, annyi tekerés után. Vormö egy kis sziget Helsinkitől nyugatra, kb. 50km-re. Péntek délután indultunk és rögtön egy kis szundival kezdtük az utat.



A helyszinre érve egy kis hajó gondoskodott, hogy a szigetre kerüljünk.

Péntek estére egy kis séta jutott, meseolvasás a gyerekeknek lefekvés elött, meg egy kis szocializálodás.


S bár Réka ugy mondta, hogy a semmittevésen kivül nem sok mindent lehet csinálni ezalatt a két nap alatt, azért a szombati nap egy eseménydús nap volt. Csónakáztunk, grilleztünk és szaunáztunk. Mindet élveztük. A csónakázást a gyerekek élvezték jobban, a szaunát a felnőttek. Újdonság volt a szaunaházból kirohanni és belecsobbani a tengerbe. Nagy élmény, egyedi.


Vasárnap halászni mentünk, igaz a hal nem akadott horogra, de az élmény megmarad. Horgászásból hazafele szedtünk egy csipetnyi áfonyát, melyből Réka áfonyássütit készitett azon nyomban. Nagyon izletesre, finomra sikeredett.

Nagyon jól telt az együtt eltöltött pár nap Vilivel, Ábellel, Rékával és Marcellel. Sokkal több volt ez mint egy kikapcsolodás, lazitás. Az egyik legszebb élmény volt az utunk folyamán. Köszönjük, hogy befogadtatok a családi körbe erre a pár napra.