Finnország

Helsinkiből északra indultunk Jyvaskula városába, ahol Teemu és Ville várt minket. Útközben
A természet szinességével, apró kis csodáival, az emberek kedvességükkel  kényesztettek minket. És amikor épp nem a fenntebb felsoroltakkal voltunk elfoglalva, akkor pénzt kerestünk. Minden egyes sörösdoboz, üditős üveg után kaptunk 15-20 centet.

Egy este egy idős néni kertjében húztuk fel a sátrat, vacsorát, reggelit és sok-sok kedvességet kaptunk tőle. Cserébe mi képeket, videokat mutogattunk, meséltünk neki.


Egy másik este ázottan érkeztünk be egy ház udvarára, engedélyt kaptunk az ottalvásra és nem sátorban, hanem a házigazda szaunaházikójában. Mitöbb befütötte a szaunát nekünk, minek következtében hamar átmelegedtünk, megszáradtunk. Köszönet érte

Aztán elértük a tavakat. A természet hatalmas nyugalmat adott csak azzal, hogy oly szinessé tette nekünk a kilátást. De a tavak társulásával biztositott a tökéletes nyugalmat, a harmoniát. Az valami hatalmas érzés mikor az ember teker erdőben, majd egyszercsak előbukkan egy tó. Egy tó melynek partjait nem lehet belátni. És ebben a pompában volt szerencsénk utazni 100km-et.


Jyvaskula 4 napi járásra van biciklivel Helsinkitől, egy csendes kis egyetemi város a természet közepén.
Itt találkoztunk Teemuval és Villevel két egyetemista sráccal. Nagyon sokat meséltek Finnországról, városlátogatóba is velünk jöttek és természetesen a szauna sem maradhatott ki. Köszönjük skacok.

Folytattunk utunkat Lappföld fele. A következő pihenőre Ouluban került sor, Marci és Ajno jovoltából. Ekler Márton Zalaegerszegről került Ouluba. Vendégül látott minket két éjszakára. Finom krumpligulyással várt minket. Kikapcsolodásként beszélgetéssel és egy társasjátékkal töltöttük el az estét. Másnap pihentünk, kaptam egy kis problémát a biciklin, a hátsó kerekem megkotyagosodott, igyhát elindultam biciklisüzletet keresni. Kaptam kettőt is. Az egyikben 10 eurot kértek, a másikba 20 eurot azért, hogy megszoritsák az agyat. Nálunk ezért max 2 eurot vesznek el a szakik… Eléggé kotyogos volt a helyzet, nem reckiroztam azzal, hogy nem javittatom meg. Igy került végül 5 euromba ez a kaland. 5 euro, mert meséltem nekik utunkról és ők ezt értékelték. Én meg örvendtem, hogy a paripa ismét egészséges. Estére maradt egy kis kocsmázás, ahol Zsolttal, Pistával és Józsival találkoztunk. Űtravoúl Marci ellátott minket egy kis hazai kedvességgel: kolbásszal, szotyi maggal, mogyoróval, szalámival. Köszönjük Márton és Ajno.


Oulubol már csak egy pár napra volt Lappföld. Folytattuk utunkat a természet lágy ölén.
Rovaniemi a Lappföld kezdete. Itt találkoztunk a Mikulással, itt léptük át az Északi sarkkört, itt lett Előd 28 éves és itt találkoztunk ...... egy kedves hölggyel, aki hallván a mi utunkról megajándékozott minket egy-egy oklevéllel mely bizonyitja, hogy átléptük az északi sarkkört. Kacsesz is kapott eggyet. És biztató hireket mondott a sarki fényről.



Beléptünk a rénszarvasok földjére. És innen arrafele teljesen a természet az úr és ezt lehet érezni. Forgalom alig alig volt. Hidegebb volt, a falevelek majdnem teljesen elvoltak már hulva. Itt volt egy olyan érzésem, hogy közeledünk a világvége fele és ez az érzés egész Nordkappig tartott.



Sodankylaban Riika Maijanen és Vesa látott vendégül minket egy éjszakára. Riika a finn-magyar társaság tagja és a Sodenkyla-i társaság elnöke. Érdekes volt egy finn emberkével magyarul beszélni.



A következö estét Sodankylatól 55km-re töltöttük, egy kis házikóban. Itt láttuk elöször a sarki fényt. Nem volt erős, nem volt nagy, de csodálatos dolog volt ezt az égi tüneményt megtekinteni. Ahogy a sötét égbolton megjelenik és végig pompázik az égen. Örvendtem mint egy kicsigyerek.

Innen három napra volt Norvégia. Ezalatt a három nap alatt, elszakadt az első és a hátsó váltó kábelem, kicseréltem a láncot és a fogaskerekeket 10000km után.


Útközben találkoztunk Michelle-l, aki már 4 éve van úton biciklivel. Sokat nem tudtunk beszélgetni, mert esős idő volt, pedig sok kérdést tudtam volna feltenni neki.


Három gyönyörű hetet töltöttünk Finnországban.A legszebb ország ahol jártunk. A természet nyugalma, Lappföld szépsége, az emberek kedvessége feledhetetlenné teszi az itt eltöltött időt. Köszönjük Finnország.
.