Balti államok

Ez volt az a része a térképnek, amiről majdnem semmit nem tudtunk. Hát most már többet tudunk. Tudjuk, hogy az emberek nagyon kedvesek, hogy csapadékdús. Ezekben az országokban majdnem minden este a sátrat egy házikó udvarán húztuk fel. Itt voltak a legjobb sátrazóhelyek. Ha jól emlékszem egyszer sem mondták azt, hogy itt nem lehet sátrazni. A sátrazóhely mellé majdnem mindig kaptunk még valamit: tavat amiben lehetett úszni, tejet, meleg vizet. Egy izben kaptam egy nagy zacskó vackort Lettországban.


Az autopályán haladtunk végig ezeken az országokon, mivel nagyjából csak ezek voltak leaszfaltozva. Az autopálya meg kikerül minden települést, ezért kissé unalmasak voltak a tekerések. Nagyobb városok amiket meglátogattunk:
Kaunas: Litvániának volt fővárosa, semmi különös, a város pereme eléggé lerobbant, sok a csöves.
Vilnius: Litvánia fővárosa. Itt már láttunk szép dolgokat, mint pl. az óvárost. Egy kedves lánnyal beszélgettünk ő mesélgetett érdekes dolgokat Litvániáról és Vilniusról. Pl. az ország neve azt jelenti, hogy eső.
Riga: A lett fővárosban Karlis Ventis volt a vendéglátonk és az idegenvezetőnk. Elvitt egy egyetemista nyitóbulira.

Jól esett kikapcsolodni, amiota eljöttünk otthonról nem voltunk éjszakázni. Karlis 20 éves, nemrégiben volt biciklivel kirándulni, Lengyelországból biciklizett le Budapestre. A szülei kedvesek voltak velünk, minden földi jóval elláttak minket. Nagy-nagy köszönet a Ventis családnak.


Észtországban találkoztunk három franciával. Két fiu és egy lány alkotta a csapatot. Ők márciustól vannak úton, franciaországból indultak, felmentek Nordkappra, onnan már le is jöttek és most igyekeznek Isztanbulba. Jövő márciusra tervezik a hazaérkezést.


Utánna találkoztunk két némettel, akik !nászúton! voltak biciklivel, ők szint úgy mint mi Tallinba igyekeztek. Aranyosak voltak.


Tallin az UNESCO világörökség része, gyönyörű kilátás nyilik a tengerre a várból. Itt láttuk az eddigi legnagyobb könyvtárat.


Egy éjszakát még itt aludtunk a kikötőbe, mielött áthajoztunk a Skandináv félszigetre.
Még ami érdekes volt, hogy a Balti államokba amig ott voltunk majdnem minden éjjel esett az eső.




Tallinba lezárult egy fejezet az eddigi kalandból. Három és fél hónapja vagyunk úton és a tervezett 6000km helyett, 8100km-t tekertünk. Időben 3 napos késésünk van. Rengeteg emberkét ismertünk meg eddig, megannyi szépet láttunk és hát a tapasztalatról nem is beszélek. A legszebb élmény a Grossglockner megmászása volt, Csehországban ittuk a legfinomabb sört, Lengyelországban láttuk a legszebb lányokat, az Alpokban volt a legnehezebb a tekerés, a legszebb főváros(ok) Prága – Budapest.