Portugália

Március 28 - A fiúk elérik a Portugál határt, Portóig a Douro folyó völgyében tekernek, csodálván a hatalmas olajfaültetvényeket, szőlő teraszokat, a citrom-, narancs-, fügefákat. A citrom, narancs, cseresznye érőben van, esznek belőle amennyi csak beléjük fér.

Március 30 - Kiadós esőben beérnek Portóba, ahol Jose Martins fogadja őket ideiglenes lakásán egy kis finom Portó-i borral. Rövid beszélgetés után elköszön, magukra hagyja a fiúkat a lakásban az ott tartozkodásuk idejére.

Május 1 - Meglátogatják Portó óvárosát, a Portó-i borpincéket. Portó óvárosa elbűvölő, bora izletes.

Május 2 - Elindulnak Lisszabon irányába, 4 napot tekernek immár a tengerparton, minden egyes nap lubickolnak a tengerben, élvezik az életet.

Május 5 - A kontinentális Europa legészakibb pontja(Nordkapp) után elérik a legnyugatibb pontot is: Cabo da Roca-t, majd estére beérnek a Portugál fővárosba, ahol egy ifjú pár fogadja őket: Sonia és Angelo.

Május 6 - Meglátogatják Lisszabon-t.

Május 7 - Továbbindulnak Portugália legdélibb pontja fele, folytatván a tengerparti életet.

Május 11 - Albufeira városában tolvajokkal van dolguk, a tolvajoknak sikerül meglógni a laptoppal(kézi számitógép), a laptophoz tartozó külső merevlemezzel, a hexagonbicskával és egy személyes levéllel.

Május 12 - Elhagyják Portugáliát. A lopás ellenére, ez volt az egyik legszebb ország Europában, ahol jártak. A déli gyümölcs, a tenger, a kedves emberek jelenléte kellemes emlékeket nyujtott számukra.

Május 14 - Sevilla. Az egyik legszebb város ahol valaha jártak. Az épületek teljesen más stilusban épültek, az egész város olyan mintha egy erdőbe lenne beépitve. Fantasztikus.

Május 16 - A fiúk egy éve vannak úton. Egy év alatt 25.300km-t tekertek, 28 országot érintettek, tekertek  forró nyárban, hideg télben, minden egyes évszak más emlékeket nyujtva nekik. Négy hónap maradt hátra ebből a kalandból.

Május 17 - Gibraltár, a legközelebbi pont Afrikához. Talán a legforgalamasabb kisváros ahol eddig jártak útjuk során. Van egy hatalmas szikla, nagyon szép kilátás nyilik az öbölre. Ezen a sziklán találkoznak szabadon élő majmokkal, az egyik lepacsizik a fiúkkal.

Május 19 - Találkoznak Santiagoval, azzal a biciklis vándorral aki 2009 szeptemberében Marosvásárhelyen járt, tulajdonképpen ő adta a szikrát ehhez a kalandhoz. Itt pihennek egy napot majd indulnak Valencia. Barcelona irányába. Eseménydús, fárasztó egy hónapot tudnak maguk mögött a fiúk, tele rengeteg fordulattal, történéssel. Jól vannak, haladnak tovább az eltervezett útvonalon.

A lopás története

Május 10-én éjjel a tengerparton, Albufeira városában, Portugáliában alszanak a srácok. Lefekvést megelőző orákban, Lehel lepakol a bicikliről minen táskát, elmegy a laptoppal szállást keresni. Előd marad és lefekszik. Lehel 12 órakor visszatér, nem pakolja vissza a táskákat a biciklire, nem akar zajolni. Mindent egykupacba tesz, a biciklit lezárja majd lefekszik. Hajnali 5-kor Lehel megébred, nézi, hogy minden rendben a csomagokkal, látja, hogy hiányoznak táskák. Felpattan, költi Elődöt, Előd észreveszi a tolvajt, aki még ott volt három méterre tölűk. Előd marad, Lehel a nyomába ered, utoléri, a tolvaj kezébe felcsillan egy kés. Lehel megtorpan, megáll tartja a tisztes távolságot. A tolvaj elkezd segitségért kiabálni és fenyegetőzni, közben hátrál. A sötétségből kijön egy éjjeli őrnek hitt emberke, teszi a hülyét(A tolvaj társa). Lehel mondja, hogy tolvaj állitsa meg. Az őr futni hagyja a sötétségbe a tolvajt, Lehel utánna megy. Egy darabig szalad a sötétségben, kiér egy térre, ott már minden nyugis. A tolvaj meglépett. Visszamegy Elődhöz, ott kiderül, hogy az őr miután látta Lehelt elfutni a tolvaj után, felkereste Elődöt arcon ütötte, megrugdosta, kérte a pénzt Elődtöl. A fiúk hivják a rendőrséget, felmérik a károkat, megprobálnak megnyugodni. Jön a rendőrség, elmondják mi történt, a rendőrök csak annyit tudnak mondani, hogy elkell menni a rendőrségre, jegyzőkönyvbe venni a történteket. Hajnalodik. A srácok elmennek előbb a korházba, Elődöt kivizsgálni ott elmondják, hogy minden rendben, majd a rendőrségre. Mindezek után visszamennek a tett szinhelyére szétnézni, majd továbbálnak.